karihopponen

Miksi vierasmaalisääntö myös jatkoajalla?

Jalkapallon eurocupit  ovat nyt ratkaisuvaiheessa. Jos toisen osaottelun varsinaisen peliajan jälkeen sekä yhteismaalit että vierasmaalit ovat tasan, pelataan 30 min jatkoaika. Vierasmaalisääntö on voimassa myös tällä jatkoajalla. Kun jatkoajalla vierasjoukkue tekee maalin, täytyy kotijoukkueen tehdä voittaakseen vähintään kaksi maalia.

Vierasmaalisääntö sinänsä on hyvä, koska se kannustaa vierasjoukkuetta hyökkäävämpään peliin kuin ilman vierasmaalisääntöä. Mutta, mutta. Molemmilla joukkueilla pitäisi olla yhtäläiset mahdollisuudet tehdä vierasmaali. Kun vierasmaalisääntö on voimassa myös jatkoajalla, niin toisella joukkueella on 120 minuuttia aikaa tehdä vierasmaaleja ja toisella joukkueella ainoastaan 90 minuuttia. Minun ja monen muunkin futisfanin oikeustajun mukaan tämä ei ole reilua. Vierasmaalisääntö pitäisi koskea vain varsinaisella  peliajalla (ja erotuomarin määräämällä lisäajalla) tehtyjä maaleja, ei jatkoaikamaaleja.

Jatkoajan vierasmaalisäännön perusteet ontuvat siinäkin mielessä, että vierasmaalisääntöä ei sovelleta enää rangaistuspotkukilpailussa. Aika usein vierasjoukkueen rankkarilaukojat ja maalivahti joutuvat kotiyleisön taholta semmoisen häirinnän kohteiksi, että itse asiassa he ovat vaikeamman tehtävän edessä kuin kotijoukkueen pelaajat rankkarikisassa. Vierasmaalisäännön soveltamiselle rankkarikilpailussa onkin siis paremmat perustelut kuin soveltamiselle jatkoajalla. En kuitenkaan ehdota vierasmaalisääntöä rankkarikisaan, vaan yksinkertaisesti sen poistamista jatkoajalta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Ilkka Järvelä

Mielenkiintoinen huomio, asia ei ole tullut mieleeni aiemmin. Tämähän tarkoittaa myös sitä että jos toisen ottelun päätteeksi joudutaan jatkoajalle, rangaistuspotkukilpailu tulee vain jos jatkoaika on maaliton.

Pitäisin tuota käytäntöä reilumpana sitä että tuo mahdollinen jatkoaika pelattaisiin maalista poikki -periaatteella, rankkukisa vain jos 30 min jatkoajan jälkeen maalia ei ole tehty. Epäilemättä koko vierasmaali-sääntökin perustuu siihen ajatukseen että halutaan välttyä rankkukisoilta.

Tiedätkö Kari yhtään pelattua eurocup-ottelusarjaa ikinä jossa voittaja olisi määrääntynyt kuvailemallasi tavalla? Voisin luulla olevan jopa niin että mikäli molemmat joukkueet tekee yhden maalin jatkoajalla, pelaajat luulevat että nyt mennään rangaistuslaukauksiin.

Käyttäjän karihopponen kuva
Kari Hopponen

Kyllä niitä on ollut harvakseltaan. Tähän hätään löysin Getafe - Bayer München semifinaaliparin UEFA Cupissa 2008. Molemmat pelit päättyivät varsinaisella peliajalla 1-1. Jälkimmäinen ottelu pelattiin Getafen kotikentällä Espanjassa ja jatkoajalla molemmat tekivät kaksi maalia; yhteistulos 4-4 ja saksalaiset jatkoon ilman rankkarikilpailua!

http://soccernet.espn.go.com/report?id=238324&&cc=...

K Veikko

En tunne jalkapallosääntöjen hienouksia, mutta eikö pelistä saataisi silläkin agressiivisempaa, että tasapelitilanteessa voittajaksi tuomitaan se, joka teki ensimmäisen maalin.

    Toisaalta tällainen sääntö voisi veltostuttaa peliä ensimmäisen maalin jälkeen, kun "tasapeli riittää".

Tietenkin pitää ottaa huomioon kaupalliset seikat ja peluuttaa joukkueita kentällä mahdollisimman pitkään. – Peliähän katsojat ovat tulleet seuraamaan.

Käyttäjän karihopponen kuva
Kari Hopponen

Lähtökohtaisesti pelissä kaikkien maalien pitää olla samanarvoisia. Tämä vierasmaalisääntö on poikkeus samanarvoisuudesta ja sen perusteena on varmaankin rangaistuspotkukilpailun välttäminen mahdollisimman pitkään. Ja vierasmaalisääntö on siis puolustettavissa, jos molemmilla joukkueilla on samat mahdollisuudet tehdä vierasmaali.

Ainoa mieleen tuleva perustelunpoikanen ylimääräiselle vierasmaaliedulle jatkoajalla on se, että sillä jotenkin yritetään kompensoida kotijoukkueen kotikenttäetua jatkoajalla. Mielestäni tämä jatkoajan vierasmaalin lisäarvo lopputulokseen suoraan vaikuttavana on kohtuuton verrattuna hyvin spekulatiiviseen jatkoajan kotikenttäetuun, mitä ei voi mitenkään oikeasti mitata.

Jyri Terttu

Jotenkinhan ne tasaisetkin ottelut on ratkaistava. Isoissa turnauksissa pudotuspelivaiheessa jatkoonmenijä ratkeaa yhden ottelun perusteella. Silloin olisi mielestäni järkevää järjestää rangaispotkukilpailu ennen varsinaista ottelua. Silloin pelitilanne ei olisi tasan missään vaiheessa ottelua.

Käyttäjän karihopponen kuva
Kari Hopponen

Jyri, ehdotatko siis jatkoaikojen poisjättämistä esim MM- ja EM-lopputurnauksista? TV-yhtiöiden ohjelmasuunnittelijoiden mieleenhän tämmöinen järjestely olisi.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Kari, entisenä alasarjatason tuomarina olen samaa mieltä kanssasi. En ole itse (eikä varmaan moni muukaan) vaan tullut sitä ajatelleeksi. Toki tilanne on harvinainen. Kirjoitapa UEFAlle!

Muutenhan itse pelin sääntöjä muokataan harvakseltaan, mutta tässä onkin kysymyksessä kilpailusäännöt.

Käyttäjän karihopponen kuva
Kari Hopponen

Jorma, onhan noita alasarja- ja junnumatseja tullut vihellettyä itsekin.

Oletin ensin, että tuo vierasmaalisääntö on Fifan tarkkaan määrittelemä. Mutta sitten hieman tutkailin Fifan sivuja ja tulkintani mukaan se itse asiassa määritellään siellä "Laws of the Game"-pykälissä enemmänkin suositukseksi, sanotaanhan siellä: "Competition rules may provide...."
http://www.fifa.com/worldfootball/lawsofthegame/la...

Eli se olisikin aina kilpailun järjestäjän asia, sovelletaanko vierasmaalisääntöä ja miten sovelletaan a.o. kilpailun kilpailusäännöissä.

Jos tämä esille ottamani näkemys saa laajempaakin kannatusta, sitähän voisi viedä eteenpäin esim Palloliiton Laki- ja sääntöryhmä (pj Markku Lehtola) ensin keskustelemalla pohjoismaisten veljesjärjestöjen kanssa ja sitten mahdollisesti yhteisvoimin UEFAaan.

Luulenpa kuitenkin, että muutoksella on toteutumismahdollisuuksia ainoastaan silloin, kun joku todella iso huippuseura kokee kärsineensä epäoikeudenmukaisuudesta. Vaikkapa jo nyt tiistaina, jos Camp Noulla olisi taululla numerot 0-0 90 minuutin jälkeen ja lukemat 1-1 120 minuutin jälkeen....

Toisaalta tämä on kuitenkin suht pieni asia verrattuna moneen muuhun tuuletusta ja muutosta kaipaavaan epäkohtaan nimenomaan Fifan johdon toiminnassa.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset