karihopponen

Pitääkö homegrown-sääntöä noudattaa vai ei?

Palloliiton sarjojen ylimmillä tasoilla on viime vuodesta alkaen ollut voimassa ns homegrown-sääntö, jonka mukaan joukkueen pelaajaluettelon pelaajista vähintään puolet pitää olla pelaajia, jotka ovat saaneet pelaajakasvatuksensa suomalaisissa seuroissa ja näistä vähintään neljän on pelattava kyseisessä ottelussa.

Seinäjoen Jalkapallokerho rikkoi homegrown-sääntöä kesäkuussa Ykkösen ottelussa AC Kajaani - SJK. Palloliitto ensin hyväksyi AC Kajaanin vastalauseen ja muutti ottelutuloksen AC Kajaanin voitoksi 3-0. SJK:n tekemän valituksen käsittelyssä Palloliiton vastalausevaliokunta myös totesi SJK:n rikkoneen sääntöä sekä tyrmäsi valtaosin SJK:n valitusperusteet. Vastalausevaliokunnan mielestä rikkomuksessa oli kuitenkin lieventäviä asianhaaroja ja se jätti alkuperäisen SJK:n voittotuloksen voimaan. SJK:lle ei rikkomuksestaan ole tähän mennessä tullut mitään seuraamuksia; vastalausevaliokunta jopa määräsi maksetun valitusmaksun palautettavaksi seuralle. AC Kajaani teki vastalausevaliokunnan päätöksestä valituksen Urheilun Oikeusturvalautakunnalle, mutta nyt mediassa on uutisoitu AC Kajaanin vetäneen valituksensa takaisin. Perusteeksi seura on ilmoittanut sen, että valituksen lopputuloksella ei kuitenkaan olisi enää merkitystä AC Kajaanin sarjassa säilymistaistelussa.

Peruste on outo. AC Kajaanilla ei olisi valituksen käsittelyssä enää mitään hävittävää ja  tapauksella on tuoreen homegrown-säännön soveltamisessa ennakkotapauksen merkitys. Vaikka AC Kajaani on näin luopunut omasta oikeusturvastaan asiassa, niin kyse on muidenkin Ykkösen seurojen ja itse asiassa kaikkien ylimpien sarjatasojemme seurojen oikeusturvasta. Vilkkaassa nettikeskustelussa asian tiimoilta on jopa spekuloitu lahjonnalla.

Palloliiton vastalausevaliokunnan johtopäätökset ja perustelut rikkomuksen anteeksiannolle ovat mielestäni nekin vähintään erikoisia.

Jos seura pelaa koko kauden kokoonpanolla, joka kolkuttelee homegrown-säännön rajoja, sen pitäisi olla erityisen tarkka pysymisestä rajan oikealla puolella. Varsinkin, kun se tietää olevansa jalkapalloyhteisön silmätikkuna pelaajapolitiikkansa vuoksi.  Ja vielä poikkeuksellisen tarkka, kun sarjajohtajan vastustajana on häntäpään joukkue, jonka lähes ainoa mahdollisuus korjata täydet pinnat on käräyttää vastustaja jostakin sääntörikkomuksesta. Eiköhän rikkomuksen asianhaarat ole pikemminkin raskauttavia kuin lieventäviä?

Homegrown-säännöllä on ilmeinen tarkoitus ensisijaisesti turvata suomalaisessa seurassa kasvatetun pelaajan  mahdollisuus pelata Suomen Palloliiton järjestämissä kansallisissa sarjoissa.  Valiokunta väittää, että AC Kajaanin ja SJK:n ottelussa tämä on toteutunut. SJK:n pelaajakokoonpanoa (16 pelaajaa, joista 9 ulkomailla kasvatettuja)  ei millään voi tulkita homegrown-säännön tarkoituksen eikä hengen mukaiseksi. Hg-sääntöä rikkoneen joukkueen kokoonpano esti seitsemän suomalaisessa seurassa kasvatetun pelaajan pelaamisentässä ottelussa.

Valiokunnan mielestä ei voida katsoa SJK:n saaneen ottelussa kilpailullista etua pelkästään kokoonpanoluetteloa koskevalla rikkomuksellaan. Ei kai vastalausevaliokunta tosissaan edusta kantaa, että sääntöjä ja kilpailumääräyksiä voi rikkoa, kunhan vaan vastustaja ei kykene todistamaan, että rikkomuksesta on ollut kilpailullista hyötyä?

Nykyinen homegrown-sääntö on mielestäni luvattoman salliva. Ääritapauksessa se sallii joukkueen pelaavan koko ottelun läpi niin, että joukkueen kotimaisista pelaajista kentällä ei ole samanaikaisesti kahta enempää. Kun Suomen Palloliitto näyttää nyt pyyhkivän homegrown-säännöllä pöytää, se voisi saman tien heittää koko säännön roskakoriin.

Ei semmoisella säännöllä ole mitään virkaa, mistä seurat eivät tiedä kuinka paljon sitä voi seuraamuksitta rikkoa.

Seurojen oikeusturvan ja maksavan jalkapalloyleisön kuluttajasuojan kannalta on kuitenkin välttämätöntä, että tämä tapaus käsitellään loppuun asti eikä sitä keskeytetä AC Kajaanin harkitsemattomaan luopumiseen.

 

 

 

 Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän karihopponen kuva
Kari Hopponen

Palloliiton tiedote tänään: "Lausunnon antaminen oikeusturvalautakunnassa raukesi ja SJK säilyttää 30.6.2013 pelatusta ottelusta saamansa pisteet."

Homegrown-sääntöä siis saa rikkoa.